dilluns

Mira que se n’han fet de coses perquè els dilluns caiguin més bé a la gent, però fins ara cap ni una no ha donat fruit. De totes, l’acció que ha tingut més èxit és fer-lo el dia de la lluna. És ben sabut que la lluna, potser perquè no té llum pròpia i es conforma amb ser mirall, cau bé. Més que el sol. El pobre sol amb totes les malifetes que li encolomen que si càncer de pell, que si flamerades, que si capa d’ozó trencada… cada cop té més mala premsa. Sigui com sigui la gent es decanta per la lluna. No només l’home llop s’hi fixa per saber si cal estirar-se els cabells, sinó que molts pagesos miren al cel per plantar els alls i les cebes. Si és dilluns no hi paren esment perquè la lluna acapara tota la seva atenció.

Com deia amb un intent de millorar la imatge d’un dilluns gris (els que són pont no compten) i carregat de feina enderrerida, li van posar el dia de la lluna. I no només els catalans que sembla que ens pensem ser els que arribem primer a tot arreu, sinó que també ho van fer els francesos, Lundi, els anglesos, Monday, el espanyols, lunes, en alemany Montag. En japonès es diu Getsuyōbi que no té res a veure amb la lluna. Lluna es diu Mūn i no els hagués costat gaire posar el dilluns Mūnsuyobi però com que son el país del sol naixent no es pas d’estranyar.

Una vegada em vaig concentrar molt i un dilluns em va donar per pensar quin dia li hagués agradat ser al dilluns. Vaig sentir com una revelació, i el que em va semblar entendre és que els dilluns són molt humils i no els agradaria dir-se d’altra manera, en tindrien prou amb que el dijous passés a ser diumenge.

Carme Carles

6tag-6406580-677663808421410778_6406580 (1)

Foto: Xavi Jurio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s